Harri Koskinen

Harri Koskinen (s. 1970 Karstulassa) opiskeli muotoilua Lahden Muotoiluinstituutissa ja Taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä. Vuonna 1998 hän perusti Friends of Industry -nimisen studion, jossa tehdään tuote- ja konseptisuunnittelua sekä näyttelyarkkitehtuuria.

”On yhä harvinaisempaa, että Suomessa suunniteltu tuote valmistetaan niin ikään Suomessa. Timberwise on virkistävä poikkeus sääntöön: paitsi että parketit valmistetaan kotimaisin voimin, ne ovat lisäksi erittäin laadukkaita ja pitkäikäisiä. Tätä yhtälöä haluan omalta osaltani vaalia.

K2 tuotesarjassa olen sukeltanut kokonaisuudesta yksityiskohtiin, ravistellut hivenen löytämiäni lainalaisuuksia ja lopuksi palannut pinnalle – takaisin yksityiskohdista kokonaisuuteen. Lopputulemana on tuoteperhe, jossa perinteinen parketti on saanut uusia leikkauksia, muotoja ja ladontoja – sekä näiden yhdistelmiä.”

Koskinen on saanut kansainvälistä tunnustusta heti uransa alusta, ja hän on suunnitellut muun muassa huonekaluja ja astioita sekä taidelasia. Hän tuli suuren yleisön tietoon vuonna 1996 Block-nimisen lampun myötä. Lampussa on hehkulamppu jääkuutiota muistuttavan lasikuution sisällä. Lamppu on New Yorkin Museum of Modern Artin kokoelmissa. Japanilaiselle Issey Miyakelle Koskinen on suunnitellut Vakio-rannekelloja ja hajuvesipakkauksia. Muita Koskisen asiakkaita ovat muiden muassa Artek, Arabia, Danese, Design House Stockholm, Finlandia Vodka, Finlayson, Genelec, Iittala, Lundia, Magis, Marimekko, Muji, O luce, Panasonic, Seiko, Swarovski, Venini ja Woodnotes.

Harri Koskinen on uransa varrella voittanut lukuisia kansainvälisiä palkintoja. Näistä tärkeimpiin kuuluu maailman suurin muotoilualan tunnustus Torsten ja Wanja Söderberg -palkinto Ruotsista, jonka Koskinen sai vuonna 2009 työstään muotoilijana. Merkittäviin palkintoihin lukeutuu myös Compasso d’Oro -palkinto, jonka hän sai vuonna 2004 Muu-tuolistaan. Kotimaassa Koskinen on palkittu mm. Pro Finlandia -mitalilla vuonna 2007 ja Kaj Franck -muotoilupalkinnolla 2014.

harri-koskinen