YTBEHANDLINGAR

Vårt varierade utbud säkerställer att du får den rätta ytan på ditt golv. Olika yt- och färgbehandlingar, lack och vax gör träets yta individuell och klar, och gör även golvet mer hållbart. Genom att beställa prover kan du göra dig bekant med de olika alternativens karaktärer.

Slipad yta – sofistikerad och elegant

Slipad yta – en traditionell och klassisk behandlingsmetod: jämn, slät och elegant. En slipad yta framhäver träets naturliga hårdhet. Vissa produkter är endast tillgängliga som slipade på grund av produktionsrelaterade orsaker. En slipad yta är sofistikerad och elegant. En slipad yta som har behandlats med hårt oljevax/naturolja är mer känslig för repor. Därför rekommenderar vi inte detta för utrymmen med mycket slitage (hushåll med barn och/eller husdjur, eller där folk går med skor).

Borstad yta – trägolv när det är som mest äkta

Borstad yta – borstbehandlingar lyfter fram träets ådermönster till ytan, vilket gör att ytstrukturen är synlig. En borstad yta är behaglig att gå barfota på och rekommenderas för familjer med husdjur och barn, eftersom repor inte är lika synliga som på slipade eller släta ytor. Under borstprocessen använder vi inte stålborstar som lämnar djupa eller skarpa spår, utan särskilda nylonborstar. Detta gör även träet mer slitstarkt. Borstbehandling är inte tillgängligt för alla produkter.

Hårt oljevax – skydd och naturlighet

Hårt oljevax – hårt oljevax har en sidenmatt eller nästan matt yta. Dess utseende är mer naturligt än till exempel traditionell högblank lack. Hårt oljevax är en botanisk produkt och därför ett mer ekologiskt alternativ. Dess yta andas även, vilket gör det möjligt för träets värme att nå ytan bättre samtidigt som ytan fortfarande stöter bort smuts och fukt. Det är inte halt och husdjurens tassar får till exempel ett bättre grepp på hårt oljevax än lackade ytor.

UV-härdad vaxolja är lika enkel att underhålla som en lackad yta. UV-strålningen härdar vaxoljans yta så att den är betydligt mer motståndskraftig än till exempel ytor med traditionell naturolja. Därför behöver golv med hårt oljevax inte återbehandlas varje halvår – vilket vanligen är fallet med naturolja – utan behandlas bara vid slitage och behov. I offentliga byggnader där människor går in med skorna på och drar med sig sand och smuts krävs till exempel mer skötsel än i privata bostäder där människor ofta tar av sig skorna och går runt i strumpor eller barfota.

Vanligtvis räcker det med att dammsuga och moppa golvet. Hårt oljevax kan även repareras/lappas lokalt, vilket betyder att hela golvet inte måste återbehandlas.

Vi använder mer vaxolja än vad som är standard på våra produkter, så golvet känns strävare i början men blir slätare i takt med att det används och moppas. Produkten går att använda på en gång utan någon sorts underhållsoljning – från paketet till golvet!

Lack – en yta som siden

Lack – lack är en traditionell behandlingsmetod för golv. Lack tillhandahåller bättre slitstyrka än vaxolja för ytor som utsätts för slitage, så det är ett utmärkt val för till exempel foajéer, entréhallar och kök där det förekommer mer slitage än i till exempel vardagsrum och sovrum. Vårt utbud innefattar nyanser som är tillgängliga både med hårt oljevax och matt lack, och då kan hela lägenheten/lokalen vara i samma nyans, men i till exempel foajén och köket behövs en mer hållbar mattlackerad yta. Timberwise har tre olika lackalternativ: normal lack (glansgrad 25), matt lack (glansgrad 10) och extremt matt lack (glansgrad 5). Matt lack används oftast för produkterna. Vi använder inte högblanka lack för våra produkter.