UNDERHÅLL AV LACKERADE YTOR

Efter monteringen och en första rengöring är Timberwise-golvet redo att användas. Om golvet har monterats på rätt sätt och används och underhålls enligt anvisningarna kommer det att hålla i årtionden. Viktiga anvisningar för underhållet av ditt parkettgolv:

 • Se till att den relativa luftfuktigheten och temperaturen är lämplig för parketten.
 • Skydda parketten från överdrivet slitage (till exempel i korridorer).
 • Rengör parketten regelbundet (i samband med den vanliga veckostädningen).

Trä är ett hygroskopiskt material, vilket betyder att det absorberar och släpper ifrån sig fukt beroende på den omgivande luftens temperatur och fuktighet. I praktiken innebär detta att parkettgolvets volym ökar när den relativa luftfuktigheten stiger, och minskar när den sjunker. Den relativa luftfuktigheten är den viktigaste faktorn som påverkar golvets beteende. Optimalt ska den relativa luftfuktigheten vara 40–60 % för parkettgolv med mellanskikt och 30–65 % för parkett med björkplywoodstruktur. Den optimala temperaturen för båda varianterna är +18–24 ⁰C. Om dessa rekommendationer inte följs överbelastas parketten, vilket innebär att den slits snabbare. Därför rekommenderar Timberwise att temperaturen och den relativa luftfuktigheten i rummet hålls under uppsikt med en digital kombinationsmätare året runt.

Tecken på slitage är en naturlig del av ett trägolvs karaktär. Vilken typ av slitage det rör sig om och hur omfattande det är måste tas med i beräkningen vid underhåll av både vaxoljade och lackade golv. I rum som används oftare rekommenderar vi att golven skyddas med lösa mattor eller liknande. Fäst filttassar på undersidan av möbler för att förhindra att golvet repas.

 • Regelbunden dammsugning och moppning förhindrar att smuts fastnar på parkettytan. För lackade golv rekommenderar vi Kiilto-underhållsprodukter som tagits fram speciellt för lackade parkettgolv.
 • Se till att en lämplig luftfuktighet (40–60 % och 30–65 %, se ovan) och temperatur (+18–24 °C) vidhålls året runt. Under årstider med högre luftfuktighet (sommar) krävs god ventilation, och under de torrare årstiderna (vinter) kan det behövas en luftfuktare för att uppnå tillräcklig luftfuktighet.
 • Förhindra att damm, sand och grus kommer in i huset genom att placera dörrmattor
 • på båda sidorna av ytterdörren.
 • Plastmattor under skorna i hallen förhindrar att golvet får vattenskador.
 • Dammsug och moppa golvet regelbundet för att förhindra att smuts fastnar på parkettytan.
 • Använd endast en liten mängd vatten under rengöring – parkettytan måste ha torkat inom
 • en minut efter att det moppats.
 • Undvik starka rengöringsmedel eftersom de kan lösa upp den skyddande lackytan på parketten.
 • Undvik att använda stora mängder rengöringsmedel, eftersom det annars kan bildas ett lager på ytan av parketten som smutsen fäster vid.
 • Torka bort fläckar omedelbart.
 • Fäst filttassar under möbler och lägg mattor under kontorsstolar med hjul.

Underhåll av lackerade golv

Lackade golv från Timberwise ytbehandlas på fabriken med UV-härdat och slitbeständigt akrylatlack. Lacket släpper inte ut formaldehyd eller kemikalier som är skadliga för människor i inomhusluften. Det är enkelt att sköta ditt lackade golv. Följ bara anvisningarna ovan.

Dammsug bort lös smuts och torka golvet med en fuktad mikrofibermopp eller trasa för golvrengöring. Blöt inte ner golvet i onödan, utan använd alltid så lite vatten som möjligt när trägolvet ska rengöras. Vi rekommenderar att golvet rengörs med varmt vatten och milda rengöringsmedel som lämpar sig för trägolv, till exempel Kiilto-rengöringsmedel för lackade golv. För borstade ytor rekommenderar vi att du använder en mikrofibermopp som tagits fram speciellt för trägolv, så att du kommer åt smutsen som ligger nere i de borstade träfibrerna.

Anvisningar för fläckborttagning:

 • Syntetiska rengöringsmedel är mest effektiva för att ta bort fläckar från frukt, bär, mejeriprodukter, juice, dryck, vin, kaffe, te och urin.
 • Lacknafta används för att ta bort fläckar från fett, olja, fotavtryck, skokräm, tjära, beck och choklad.
 • T-sprit används för att ta bort fläckar från kulspetspennor, bläck, läppstift och kontorskemikalier.
 • Kallt vatten kan användas för att ta bort blodfläckar.

Slipa och lacka om Timberwise-brädparketter

Om den lackade ytan har mattats eller slitits ut av flera års användning kan Timberwise-golv slipas om och ytbehandlas igen. Vi rekommenderar att en yrkesperson gör detta så att den resulterande golvytan blir så bra som möjligt.

OBS! Ytstrukturen på borstade trägolv förändras om ytan slipas. Ytlagret på Timberwise-parketter har en tjocklek på ca 3,5 mm, vilket innebär att ett borstat golv kan slipas två gånger.

Underhåll av lackerade golv (PDF)