TIMBERWISE

Ett golv är en investering som du känner under dina fötter i årtionden. Därför är det viktigt vilken sorts golv du köper. Här på Timberwise tror vi att det i slutändan bara är en sak som förs vidare från generation till generation: kvalitet.

FINSKA TIMBERWISE

Timberwise är ett familjeägt företag som etablerades 1999 i Loimaa i Finland. Vi tillverkar brädparketter för personer som värdesätter naturligt, säkert och finskt hantverk av högsta kvalitet. Våra produkter tillverkas genom att det bästa råmaterialet i världen kombineras med finskt snickeri och högautomatiserade tillverkningsmetoder. Vårt mål är att bli den bästa tillverkaren av brädparketter i världen.

VÅRA VÄRDERINGAR

 

För oss är Timberwise mer än bara ett företag. Det är vårt livsverk och vi vägleds av våra gemensamma värderingar: finsk träbearbetningsexpertis, hållbar utveckling och säkra produkter. Våra värderingar styr sättet som vi arbetar på, materialen som vi väljer, våra tillverkningsprocedurer och kvaliteten på våra produkter.

FINSK TRÄBEARBETNINGSEXPERTIS

Timberwise är ett finskt företag. Vi anser att den finska träbearbetningsexpertisen är en av de starkaste i världen. Ända sedan Timberwise grundades har vi varit stolta över att vara med och odla och utveckla denna expertis. Och därför har vi strängt åtagit oss att behålla vår produktion i Finland även i framtiden.

HÅLLBAR UTVECKLING OCH ETIK

Vi använder endast spårbart trä som har odlats på ett etiskt och ekologiskt sätt i våra produkter, och vi undviker att använda exotiska eller utrotningshotade träslag. Vi strävar efter att spara på naturens resurser i all vår verksamhet, och vi återanvänder eller återvinner biprodukter och avfall som vår produktion genererar. Vi föredrar förnybar energi som är fri från koldioxidutsläpp, och vi producerar även elektricitet med våra egna solpaneler.

PRODUKTSÄKERHET

Golvet är en av hemmets största ytor. Därför är vi måna om att våra produkter ska vara säkra för hela familjen. Vi använder inte råmaterial som kan vara skadliga för personer eller djur. Vi är den första parkettillverkaren som uteslutande använder produkter utan formaldehyd. Därför är våra produkter även säkra för barn och personer med allergier.

FRÅN EN GENERATION TILL NÄSTA

Timberwise skapades ur vår kärlek till trä och vi bearbetar det på ett sätt som bara finländare kan. Vi vill bli kända för att tillverka de bästa brädparketterna i världen – med produkter som förs vidare från en generation till nästa.

HISTORIEN BAKOM TIMBERWISE

”Jag startade mitt första företag, Martek-Sapientia Oy, 1988. Företagets huvudsakliga område var industriautomation. Under den ekonomiska tillbakagången på 1990-talet kom 90 % av företagets vinst från export.

I början av 2000-talet etablerade österrikare en fabrik för producering av granparkett i Parikkala i Finland. Martek var involverat i egenskap av utrustningsleverantör, men i slutändan visade det sig att österrikarna ville göra allt själva. Vi stod kvar med våra slutförda beräkningar och planer för fabriken. Vi hade till och med en tom fabriksbyggnad som stod och väntade, så vi tänkte: ’varför inte göra något liknande i Loimaa?’ Och det var så Timberwise blev till.

Under de första åren sågades och bearbetades granarna utifrån metoden ’från stock till parkett’ och såldes till Alpländerna. Men snart drabbades även Tyskland av den ekonomiska tillbakagången, och efterfrågan på parkett till alpstugor sjönk. På samma gång såg lärkträboomen sin början. Mellan åren 2002–2005 tillverkades nästan 80 % av Timberwise-parketterna av lärkträ.

Konkurrensen var hård, men vi förstod redan tidigt att vi var tvungna att lägga ner all vår energi på bästa möjliga kvalitet för att kunna ha kvar vår produktion i Finland. Medan många av våra konkurrenter slutade eller flyttade sin produktion till billigare länder bestämde vi oss för att gå mot strömmen. Med våra värderingar som vägledning investerade vi i automatiseringen och utvecklingen av vår produktion, samt i vår personals färdigheter och hälsa. Vi var fast bestämda att bevara den traditionella träbearbetningsexpertisen i Finland. Och på den fronten har ingenting egentligen förändrats.

Idag tillverkar Timberwise brädparketter av högsta kvalitet från de bästa råmaterialen: ek, ask och lärkträ. Allt vårt trä kommer från PEFC- och FSC-certifierade skogar i Europa. När vi tillverkar våra parketter använder vi endast säkra och etiska material, såsom fukttåliga och formaldehyd-fria bindemedel, samt finsk björkplywood i parkettens mellanlager. Resultatet är världens bästa parkett – en produkt som passar alla förhållanden, från torra Lappland till fuktiga Hongkong.

Trots att den här resan har pågått i nästan två årtionden har den ännu bara sett sin början, och du är hjärtligt välkommen att följa med på färden!”

 

Markku Mäkitalo

Grundare, Timberwise